Μέτρα τώρα για Υγεία και Παιδεία!

Μέτρα τώρα για Υγεία και Παιδεία!

Συνεχίζεται το κυβερνητικό έγκλημα σε βάρος της μόρφωσης και της υγείας της νεολαίας και του λαού!

Βρισκόμαστε σε μια συγκυρία έξαρσης του τέταρτου κύματος της πανδημίας, με τους νεκρούς να πλησιάζουν τους 100 τη μέρα και με τους διασωληνωμένους σταθερά πάνω από 500. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης των επιπτώσεων της πανδημίας και της κυβερνητικής εγκληματικής πολιτικής, σήμερα οι απώλειες ζωών είναι εξαπλάσιες και οι διασωληνωμένοι τετραπλάσιοι από την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όταν δεν υπήρχε εμβόλιο. Με την εκτόξευση των κρουσμάτων δεν υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια στα νοσοκομεία. Άνθρωποι διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ και πεθαίνουν, ενώ αυξάνεται διαρκώς και ο αριθμός των κρουσμάτων στους μαζικούς εργασιακούς χώρους. Οι νεκροί ξεπέρασαν τις 17 χιλιάδες. Ας  αναλογιστούμε ότι στο ελληνοαλβανικό μέτωπο είχαμε 12 χιλιάδες νεκρούς Έλληνες στρατιώτες, ενώ τους πρώτους δύο μήνες της εισβολής των Αμερικανών στο Βιετνάμ αυτοί είχαν 4 χιλιάδες νεκρούς. Δυόμιση μήνες μετά την έναρξη των μαθημάτων και η κατάσταση στα σχολεία είναι ανησυχητική. Είναι κοινή διαπίστωση ότι ένα στα τέσσερα κρούσματα στη χώρα είναι παιδιά και έφηβοι. Οι Διευθύνσεις εκπαίδευσης, όταν ενημερώνονται για συρροή κρουσμάτων σε μαθητές, δεν κάνουν τίποτα για λύση των προβλημάτων, αλλά ζητούν την «εφαρμογή του πρωτοκόλλου». Καμία  διαδικασία ιχνηλάτησης από τον ΕΟΔΥ. Κανένα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ δεν εμφανίστηκε στα σχολεία όπου τουλάχιστον υπάρχουν κρούσματα. Καμία απολύμανση δεν έγινε στα σχολειά μας.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της πανδημίας αφέθηκε στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς και η εφαρμογή των «μέτρων» σε μαθητές και γονείς, ενώ το Υπουργείο συνεχίζει να νίπτει τας χείρας του στέλνοντας οδηγίες βασισμένες στη λογική της ατομικής ευθύνης.

Το πρωτόκολλο αποδεδειγμένα πλέον δεν προφυλάσσει από την αύξηση των κρουσμάτων και ούτε αποτελεί λύση για τη συνέχιση των μαθημάτων. Την ίδια στιγμή το Υπουργείο επιβάλλει μέτρα που ακυρώνουν κάθε προσπάθεια πρόληψης από τον κορωνοϊό. Η κυβέρνηση ενισχύει με την κάθε ευκαιρία τους ιδιώτες σε Υγεία και εκπαίδευση. Έχει εξαπολύσει μπαράζ συγχωνεύσεων και κλείσιμο τμημάτων σε όλη τη χώρα για να εξοικονομήσει εκπαιδευτικούς, αντί να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών. Περικόπτει 820 εκατ. στο νέο προϋπολογισμό για την Υγεία, έχει διπλασιάσει την αποζημίωση για κρεβάτια στους κλινικάρχες και μόνο για ασθενείς εκτός covid. Συνεχίζεται το πάρτι των προμηθειών για αναλώσιμα και εμβόλια, οι πολυεθνικές των φαρμάκων αυξάνουν εκθετικά τα κέρδη τους. Με την κάθε ευκαιρία τομείς και εξοπλισμός δημόσιων δομών παραχωρούνται για χρήση σε ιδιώτες. Επιτάσσουν ιδιώτες γιατρούς, για να μην κάνουν μόνιμους διορισμούς, ενώ τα οργανικά κενά που δεν καλύπτονται ξεπερνούν τις 6 χιλιάδες.

Τα εκπαιδευτικά σωματεία επισημαίνουν συνεχώς τις συνέπειες της πολιτικής των περικοπών και της λιτότητας, αλλά και την καταπάτηση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών, ιδιαίτερα στα δυο χρόνια «τηλεκπαίδευσης». Σοβαρές είναι οι συνέπειες από τις περικοπές και στην παράλληλη στήριξη, το ΕΒΠ και την ανυπαρξία  αντισταθμιστικών μέτρων (ενισχυτικής κλπ.). Παράλληλα, δεν έχει γίνει τίποτα στην κατεύθυνση της εύρεσης νέων κατάλληλων χώρων με αποτέλεσμα μαθητές και εκπαιδευτικοί να συνεχίζουν σε πολλά σχολεία να στοιβάζονται σε ακατάλληλους χώρους και κτίρια (υπόγεια, προκάτ, μικρές αίθουσες χωρίς αερισμό), χωρίς αποστάσεις και χωρίς το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας, που μειώθηκε κατά το 1/3 λόγω περικοπής των πιστώσεων. Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί η ταλαιπωρία που περνάνε μαθητές και γονείς μένοντας ώρες στις ουρές έξω από τα φαρμακεία, καθώς και οι εκπαιδευτικοί που υποχρεώνονται καθημερινά να κάνουν όλους τους ελέγχους σε κάθε σχολικό τμήμα, να εκδίδουν βεβαιώσεις προκειμένου οι διαγνωσμένοι με self test θετικοί να πάνε σε δημόσιο νοσοκομείο και να κάνουν δωρεάν το rapid.

Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας, στη στρατηγική τους επιλογή να μετατρέψουν τα σχολεία σε επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τα δίκαια κι αναγκαία αιτήματά μας ως περιττό κόστος και μαθητές και εκπαιδευτικούς ως αναλώσιμους και υπόλογους. Η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του σχολείου, των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών και των εργασιακών των εκπαιδευτικών, όπως εκφράζεται μέσα από τον αγώνα που είναι σε εξέλιξη ενάντια στην αξιολόγηση, πρέπει να συνεχιστεί. Το Υπουργείο και το ΥΠΑΙΘ είναι υπεύθυνοι για ό,τι συμβεί. Το προειδοποιούμε να πάρει τώρα όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών.

Τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά και υγειονομικά ασφαλή! Απαιτούμε σοβαρά μέτρα προστασίας τώρα!

·         15 μαθητές ανώτερο όριο σε κάθε τμήμα. Πρόσληψη του αναγκαίου εκπαιδευτικού προσωπικού. Διάθεση όλων των δημόσιων κενών κτιρίων στην εκπαίδευση. Άνοιγμα κι επίταξη κλειστών δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων.

·         Καθημερινοί έλεγχοι και παρεμβάσεις του ΕΟΔΥ ανά ομάδες σχολείων, ιχνηλατήσεις, δωρεάν μαζικά τεστ και επιτόπου εμβολιασμοί  στους εμπλεκόμενους.

·         Απολύμανση των σχολείων από ειδικά συνεργεία των Δήμων. 

·         Άμεση πρόσληψη και διάθεση μόνιμου προσωπικού καθαριότητας.

·         Επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών μονάδων υγείας χωρίς αποζημίωση για να χρησιμοποιηθούν ως μονάδες κόβιντ. 

·         Σχολικοί νοσηλευτές σε κάθε σχολείο και σχολιατρική υπηρεσία για τη διαχείριση των κρουσμάτων.

·         Ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας με βάση τα αιτήματα του υγειονομικού κινήματος, αύξηση ΜΕΘ/ΜΑΦ, προσλήψεις μονίμων, δωρεάν μαζικά τεστ στον πληθυσμό, ενίσχυση των μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας και περιοδείες τους στις γειτονιές, όχι στα ΣΔΙΤ.

Οργανώνουμε αγωνιστικές πρωτοβουλίες και δράσεις διεκδικώντας να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, σε συντονισμό και συνεργασία με τις άλλες ΕΛΜΕ, τους Συλλόγους ΠΕ και με τους φορείς τους συλλόγους γονέων. Σε περίπτωση που το υπουργείο προχωρήσει σε κλείσιμο των σχολείων δεν κάνουμε τηλεκπαίδευση από τον προσωπικό μας χώρο και με τα δικά μας μέσα. Υλοποιούμε την ομόφωνη απόφαση Γ.Σ. των προέδρων των ΕΛΜΕ και παρέχουμε τις όποιες υπηρεσίες μας όλοι από το χώρο του σχολείου. Να πάρουν σχετικές αποφάσεις όλες οι ΕΛΜΕ.

Περνάμε σε ανυποχώρητους και μαζικούς αγώνες διαρκείας με απεργιακές μορφές, διεκδίκησης μέτρων για τα σχολεία, να ανακληθούν όλες οι συμπτύξεις τμημάτων, να αυξηθούν τώρα οι μισθοί μας που μειώνονται συνεχώς από τις ανατιμήσεις στα βασικά είδη διατροφής, στο ρεύμα και στα καύσιμα.

Καλούμε όλες και όλους τους συναδέλφους να δώσουμε μαζί αυτόν τον αγώνα! Για το Δημόσιο σχολείο, για την υγεία μας, για τις ζωές μας!

Αγωνιστική Παρέμβαση

 


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γενική Συνέλευση και εκλογές ΕΛΜΕ για αντιπροσώπους στο 21ο συνέδριο, Ψηφοδέλτιο, αφίσες, Διακήρυξη!

Πλήρης οδηγός δικαιωμάτων και αδειών αναπληρωτών και νεοδιόριστων -μόνιμων εκπαιδευτικών

Διακήρυξη για συνέλευση 13/12 και εκλογές 20/12 στην ΕΛΜΕ!