Όχι στην ελληνοαμερικανική «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας»

                                       ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Γ΄ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Όχι στην ελληνοαμερικανική «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας»

Έξω οι Βάσεις και το ΝΑΤΟ - Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στον Ιμπεριαλιστικό Πόλεμο

Συγκέντρωση/Διαδήλωση  Πέμπτη 12/5, 19:00, Πλ. Κοραή

Η "Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας", που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή η ελληνική Κυβέρνηση στις 12/5 ως εχέγγυο της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ στις 16/5, αποτελεί ορόσημο για τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ και την εξέλιξη της ταξικής πάλης στη χώρα. Παρότι δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία - δεκάδες συμφωνίες ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ελλάδα για τις βάσεις και τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς έχουν υπογραφτεί τα τελευταία χρόνια, με τελευταία της πρόσφατη Ελληνοαμερικανική Συμφωνία τον Οκτώβρη του 2021. Είναι ωστόσο τέτοιο το περιεχόμενο όσο και η χρονική συγκυρία στην οποία πραγματοποιείται, ώστε πρέπει να θεωρηθεί ως ποιοτική τομή στο καθεστώς της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης από τις ΗΠΑ, και ως εκ τούτου είναι εξέλιξη που πλήττει τα ζωτικά συμφέροντα της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας.

Με την τωρινή συμφωνία το διαχρονικό «ελευθέρας» των ΗΠΑ επεκτείνεται στο να χρησιμοποιούν και να αξιοποιούν -επ' αόριστον και κατά το δοκούν - κάθε διαθέσιμο στρατιωτικό σημείο και πολιτική υποδομή στην επικράτεια. Είναι προφανής η νομιμοποίηση των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων και του ΝΑΤΟ να δεσμεύουν εγκαταστάσεις και εδάφη της χώρας για στρατιωτική και οικονομική χρήση, όπως αποδεικνύει η διαδικασία μεταφοράς και πώλησης του υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

Δεν πρόκειται λοιπόν απλά για μια συμφωνία ανανέωσης του υπάρχοντος καθεστώτος λειτουργίας των βάσεων, ή μόνο για μια συμφωνία ανοίγματος νέων βάσεων και περαιτέρω αξιοποίησης των υφιστάμενων. Η συμφωνία δεν αφορά μόνο τη Σούδα, την Αλεξανδρούπολη, τη Λάρισα, το Στεφανοβίκειο, τον Βόλο, το Λιτόχωρο, την Κάρπαθο, την Ανδραβίδα, το Άκτιο, τον Άραξο και δεκάδες άλλα σημεία που προσδιορίζονται ρητά σε όλη την επικράτεια, αλλά ολόκληρη την χώρα και ως εκ τούτου όλο τον πληθυσμό που ζει στο εσωτερικό της. Πρόκειται για την μετατροπή της Ελλάδας σε πολεμικό προγεφύρωμα και στρατιωτικό ορμητήριο των ΗΠΑ. Σε συνθήκες σφοδρής ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης, όπως είναι αυτή που συντελείται σήμερα στην Ουκρανία, αυτό πρακτικά σημαίνει την ολοκληρωτική είσοδο της Ελλάδας στον πόλεμο.

Ως εργάζόμενοι/ες που βιώνουμε την ανέχεια, την εκμετάλλευση και την καταστολή, αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά τι σηματοδοτεί η συμφωνία για το εν εξελίξει ανελέητο ταξικό πόλεμο που βιώνουμε. Για το πώς επενεργεί στην επίθεση στα ήδη χαμηλά μεροκάματα και στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Για το πώς παροξύνει η πλήρης εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο, τον εθνικισμό, τον μιλιταρισμό, την κρατική τρομοκρατία και τον κοινωνικό εκφασισμό.

·         Να μην υπογραφεί η άθλια ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις.

·         Έξω όλες οι βάσεις και οι στρατιωτικές εξυπηρετήσεις σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

·         Έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ, διάλυση της επιθετικής λυκοσυμμαχίας.

·         Ακύρωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, λεφτά για τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού.

·         Να σταματήσει κάθε εμπλοκή και συμμετοχή στον πόλεμο στην Ουκρανία και στα επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ.

·         Αγώνας για την ειρήνη και φιλία των λαών, αγώνας ενάντια στους πολέμους και τους ανταγωνισμούς για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

·         Κάτω η φιλοπόλεμη πολιτική που υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ και όσες πολιτικές δυνάμεις συναινούν σε αυτή.  

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γενική Συνέλευση και εκλογές ΕΛΜΕ για αντιπροσώπους στο 21ο συνέδριο, Ψηφοδέλτιο, αφίσες, Διακήρυξη!

Πλήρης οδηγός δικαιωμάτων και αδειών αναπληρωτών και νεοδιόριστων -μόνιμων εκπαιδευτικών

Διακήρυξη για συνέλευση 13/12 και εκλογές 20/12 στην ΕΛΜΕ!