H πολιτική τους πυρπολεί τα δάση, το περιβάλλον και τις ζωές μας!

 

Αγωνιστική ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Γ΄ΕΛΜΕ Δυτ. Αθήνας

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΥΡΠΟΛΕΙ ΤΑ ΔΑΣΗ, ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ    

 Συγκέντρωση τη Δευτέρα 24 Ιουλίου στις 19.30 στο Σύνταγμα

Η κόλαση του Δάντη στη νεοφιλελεύθερη εκδοχή της. Δεκάδες μέτωπα πυρκαγιών τις τελευταίες ημέρες σε περιοχές της Αττικής και όλης της χώρας καταστρέφουν δάση, οικοσυστήματα, καλλιέργειες, κατοικίες και τους κόπους των ανθρώπων. Κορύφωση του δράματος, η επί έξι ημέρες ανεξέλεγκτη πυρκαγιά στην Ρόδο. Για πολλοστή φορά κάηκε η Δυτική Αττική με χιλιάδες στρέμματα δάσους από τα Δερβενοχώρια μέχρι τη Μάνδρα και τη Μαγούλα μέχρι τη Νέα Πέραμο. Λίγες μέρες πριν ξανακάηκε η Λαυρεωτική. Στην Αττική έχει συντελεστεί ένα πραγματικό περιβαλλοντικό έγκλημα, καθώς τα  τελευταία χρόνια έχουν καεί πάνω από 500 χιλιάδες στρέμματα, μετατρέποντάς την σε κρανίου τόπο, κατάλληλο για τη σχεδιαζόμενη «πράσινη ανάπτυξη», την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και ΑΠΕ, την παράδοση του δασικού πλούτου στα ιδιωτικά συμφέροντα και από την δασοπροστασία που είναι ανύπαρκτη έως και την αναδάσωση.

Η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ για άλλη μια φορά ρίχνουν τις ευθύνες για την καταστροφή «στην κλιματική κρίση» και «αλλαγή», ενώ το μόνο σχέδιο που υπάρχει, το οποίο εκθειαζόταν μόλις λίγες μέρες νωρίτερα από τον πρωθυπουργό, είναι η αποστολή μηνυμάτων 112 για εκκένωση των πληττόμενων περιοχών.  Η ολοφάνερη αποτυχία της πυρόσβεσης και της προληπτικής δράσης οδηγεί για άλλη μια φορά στο ατελείωτο επικοινωνιακό παιχνίδι «φταίνε πάντα κάποιοι άλλοι», η τοπική αυτοδιοίκηση ή οι πολίτες και η «ατομική ευθύνη».

Δεν ανεχόμαστε άλλο τα άθλια επιχειρήματα που επαναλαμβάνονται από όλες τις κυβερνήσεις που έχουμε γνωρίσει και που θέλουν να διαχειριστούν τη λαϊκή αγανάκτηση μετά από κάθε καταστροφή.

Η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να προβάλλεται ως φυσικό φαινόμενο ή ως άλλοθι για να κρυφτούν οι πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων που υπηρετούν το κέρδος για το κεφάλαιο και οδηγούν στην επιταχυνόμενη καταστροφή του περιβάλλοντος και του κλίματος. Η κλιματική αλλαγή είναι το αποτέλεσμα, κυρίως, της εκτεταμένης καύσης ορυκτών καυσίμων εξαιτίας του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, αλλά και της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη από το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η κυβέρνηση της ΝΔ «καμαρώνει» για τη συνεισφορά της σ’ αυτή τη διαδικασία, από την μετατροπή της Ελλάδας σε «ενεργειακό κόμβο» για το φυσικό αέριο μέχρι τις εξορύξεις σε Ιόνιο, Αιγαίο και στις ΑΟΖ. Γι’ αυτό είναι εξοργιστικά υποκριτικό να επικαλείται την κλιματική αλλαγή ως «άλλοθι» για τις καταστροφικές επιλογές της. Ακόμα όμως και αν δεχτούμε το επιχείρημα της κυβέρνησης περί «κλιματικής κρίσης», αυτό σημαίνει ότι έχει ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη αφού προβλέπει την καταστροφή και την ίδια στιγμή συνεχίζει το έγκλημα της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης υπηρεσιών που θα την απέτρεπαν και θα την αντιμετώπιζαν. Χαρακτηριστικά είναι τα πάνω από 4500 κενά στην Πυροσβεστική, με πιστώσεις μισθοδοσίας κατά 7,5 εκατ μειωμένες φέτος.  Κι ακόμα πιο δεικτικό ότι η αγορά ενός Rafale ισοδυναμεί με 20 Canadair

Οι ευθύνες για το προμελετημένο έγκλημα που αναβιώνουμε κάθε καλοκαίρι είναι συγκεκριμένες!

Επί δεκαετίες υιοθετήθηκε ένα καταστροφικό μοντέλο ανάπτυξης που οδήγησε στην τυπική και άτυπη μετατροπή όλης της Αττικής συμπεριλαμβανομένων δασών, ρεμάτων και ακτών, σε μια τεράστια οικοδομική ζώνη. Με την ευθύνη των απευθείας αναθέσεων του καθαρισμού των δασών να περνά στο ΤΑΙΠΕΔ και να ακολουθείται η πεπατημένη του επιτελικού κράτους της ελλιπούς καταστολής και όχι της πρόληψης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αποδεικνύεται ότι αυτή η πολιτική οδηγεί στην καταστροφή ανθρώπων και φύσης.

Υπεύθυνη και για τις φετινές καταστροφές είναι η εγκληματική πολιτική που θεωρεί κόστος την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού. Αυτή η πολιτική που συνεχίζει να ακολουθεί και να υπερασπίζεται η σημερινή κυβέρνηση, είναι η πολιτική της ΕΕ, της ψήφισης αντιπεριβαλλοντικών και δασοκτόνων νόμων. Έχει οδηγήσει στην υποχρηματοδότηση της δασοπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης, στην υποστελέχωση όλων των αναγκαίων κρατικών υπηρεσιών που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς ή άλλου φυσικού φαινομένου. Η ίδια αυτή πολιτική διατηρεί τις ελαστικές σχέσεις εργασίας του εποχικού πυροσβέστη, αφήνει την πυροσβεστική υπηρεσία να δίνει τη μάχη με απαρχαιωμένα μέσα και με ελλιπή συντήρηση. Το «επιτελικό σχέδιο» είναι οι κρουνοί χωρίς νερό, αστυνομικοί αντί για τους πυροσβέστες, που τους θέλουν και στο ΕΚΑΒ, τραγικές ελλείψεις σε εναέρια μέσα. Χαρακτηριστικό του σχεδιασμού είναι η Περιφέρεια Αττικής να κλείνει τα πάρκα τη στιγμή που δεν έχει ούτε μία υδροφόρα στην κατοχή της.

Καμία ανοχή στις εγκληματικές πολιτικές τους

Αγωνιζόμαστε ενάντια στη καταστροφή που μας επιβάλλουν. Να αντιστρέψουμε τις συνθήκες που επιτείνουν την υπερθέρμανση του πλανήτη διεκδικώντας ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης με σεβασμό στον άνθρωπο και τη φύση, που θα θέτει ως πρώτο στόχο τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας και την προστασία του περιβάλλοντος, δίνοντας βάρος τόσο στην πρόληψη όσο και στην έγκαιρη αντιμετώπιση αντίστοιχων καταστάσεων.

Διεκδικούμε:

·       Πλήρη και άμεση αποζημίωση των πληγέντων που καταστράφηκαν τα σπίτια τους, οι επαγγελματικοί χώροι, η αγροτική και ζωική παραγωγή τους.

·       Άμεσα μέτρα αναδιοργάνωσης της πυροπροστασίας. Ανασυγκρότηση της Δασικής Υπηρεσίας με αρμοδιότητα την προστασία του δάσους και τη δασοπυρόσβεση. Μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, ενίσχυση και ανανέωση του εξοπλισμού δασοπροστασίας με επίγεια και σύγχρονα εναέρια μέσα.

·       Ενίσχυση των υπηρεσιών της περιφέρειας και των δήμων με τα απαραίτητα μέσα και επαρκές μόνιμο προσωπικό για τον καθαρισμό-επιτήρηση-προστασία των αλσών, πάρκων και δασών.

·       Καμία αλλαγή χρήσης γης στις καμένες δασικές περιοχές. Να προστατευθούν από τα οικιστικά, επιχειρηματικά και εργολαβικά συμφέροντα. Όχι στις ιδιωτικές αναδασώσεις ή όποια άλλη ιδιωτική διαχείριση στα δάση. Έξω το ΤΑΙΠΕΔ από τα δάση.

·       Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιπλημμυρική προστασία στις πυρόπληκτες περιοχές.

·       Απόλυτη προστασία της φύσης, των δασών, των αλσών, των ακτών από τους «επενδυτές».                                         Να καταργηθούν οι αντιπεριβαλλοντικοί νόμοι.

·    Αποστρατιωτικοποίηση του Πυροσβεστικού Σώματος και ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό και επαρκή εναέρια και χερσαία μέσα και σύγχρονα πυροσβεστικά οχήματα.

·       Να σταματήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη. Άμεση μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων. Όχι στις εξορύξεις σε στεριά και θάλασσα.

Στηρίζουμε και καλούμε σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στους πληγέντες και σε αγώνα ενάντια στην πολιτική που πυρπολεί το περιβάλλον και τις ζωές μας  τη Δευτέρα 24 Ιουλίου στις 19.30 στο Σύνταγμα

 

 

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γενική Συνέλευση και εκλογές ΕΛΜΕ για αντιπροσώπους στο 21ο συνέδριο, Ψηφοδέλτιο, αφίσες, Διακήρυξη!

Πλήρης οδηγός δικαιωμάτων και αδειών αναπληρωτών και νεοδιόριστων -μόνιμων εκπαιδευτικών

Διακήρυξη για συνέλευση 13/12 και εκλογές 20/12 στην ΕΛΜΕ!